הם מביכים, מבישים, הם גורמים לאי-נוחות, לגירודים ולכאבים, הם באים והולכים, הם משבשים את השגרה וכאשר הם מגיעים
ננסה לענות על כל השאלות ממש בשורות הבאות.
מה הם טחורים? על קצה המזלג
טחורים הם בעצם כלי דם באזור פי הטבעת ובסוף המעי אשר נמצאים אצל כולנו, אך כאשר הם מורחבים וצונחים נאמר שיש טחורים.
גיליתם שיש לכם טחורים? אתם ממש, אבל ממש, לא לבד
בעיית הטחורים שכיחה במיוחד בקרב נשים וכן בקרב אנשים מעל גיל 50. כאשר ככל שהגיל מתקדם הסיכוי להתפתחותם של טחורים עולה כפליים. זה אומר שלכל אדם שעבר את גיל 50 יש סיכוי של 50 אחוזים לסבול מטחורים!
מה גורם לטחורים?
הרפואה המודרנית מצביעה על כמה וכמה גורמים אפשריים שיכולים להסביר את הופעתם של טחורים. בין הגורמים לטחורים ניתן לציין את הבאים:
- לחץ באגן
- עצירות מתמשכת
- הריון – בדרך כלל בראשית תקופת ההריון
- גנטיקה ותורשה
- התקדמות הגיל, הזדקנות
- פעילות גופנית מאומצת
- דחק נפשי וסטרס
- מעבר בין סוגי מאכלים ותפריטים תזונתיים שונים
- לחץ דם גבוה
- אי ספיקת לב
- עודף משקל
- לחץ תוך בטני
- פיסורה
מהם התסמינים המקדימים לטחורים? וכיצד מאבחנים טחורים?
התסמינים אשר עלולים להיווצר עקב טחורים כוללים בין היתר:
- כאבים וגירוד באזור פי הטבעת
- הפרשות שונות, לעיתים הפרשות דמיות מפי הטבעת
- נפיחות
- קשיים בזמן יציאת צואה
- הפרעות במערכת העיכול
- בליטות חיצוניות כואבות
אם מזהים חלק או את כל התסמינים אלו יש לגשת לאבחון אצל הרופא המטפל ו/או פרוקטולוג.
שימו לב! יש דמיון מסוים בין תסמיני טחורים לתסמיני סרטן רקטום ופיסורה ולכן חשוב כל כך לגשת לרופא ולקבל אבחון מדויק.
האם ניתן לטפל בטחורים?
אלו הם 4 שלבי ההתפתחות של הטחורים:
קיימים 4 שלבים של התפתחות הטחור, מהקל ועד קשה ביותר. כאשר ככל שאבחון הטחורים נעשה בשלבים מוקדמים יותר כך הטיפול הוא קל יותר, ולהפך – כאשר אדם מאובחן בשלבים מתקדמים יותר ייתכן ויהיה צורך ממשי בהתערבות כירורגית.
שלבי התפתחות הטחורים:
שלב שני: בשלב זה הטחור עלול לצאת החוצה מפי הטבעת בזמן יציאה ולחזור חזרה לפי הטבעת.
שלב שלישי: שלב זה נחשב מתקדם ובו הטחורים יוצאים בזמן יציאת צואה או ישיבה ממושכת בשירותים, ובעזרת דחיפת הטחור פנימה ניתן להחזירו חזרה לפנים פי הטבעת.
שלב רביעי: שלב זה הוא הקשה והכואב ביותר, בו הטחורים הם כבר חיצוניים ואינם מסוגלים להידחף בחזרה לפי הטבעת. בשלב זה כל האזור של פי הטבעת נפוח, כואב ולעיתים קרובות אף מדמם.
מהן אפשרויות טיפול בטחורים?
הטיפול בטחורים יכול להיות טיפול משולב הכולל: טיפול תרופתי, טיפול כירורגי וטיפול תזונתי. הטיפול בטחורים מותאם באופן אישי ותלוי בדרגת החומרה של טחורים, במיקום הטחורים – פנימיים או והתאם לתסמינים.
בין מגוון הטיפולים בטחורים המוצעים כיום ניתן לציין את הבאים:
- טיפול תזונתי – אם רוצים למנוע טחורים או לטפל בטחורים בשלבי התפתחות ראשוניים שלהם מומלץ לבצע כמה התאמות תזונתיות. מומלץ להוסיף סיבים תזונתיים לתפריט היומי, לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום, להוסיף פירות וירקות (בעיקר ירקות ירוקים), פירות יבשים וכדומה לתפריט היומי, ולהימנע עד כמה שניתן ממאכלים מטוגנים, חריפים, ג'אנק פוד ומשתייה מופרזת של אלכוהול.
- טיפול בעזרת טיפול בעזרת משחות ונרות – תכשירים כגון: פרפריישן,H יכולים להקל מקומית על כאבים ולהקטין את נפח כלי הדם. טיפול בטחורים בתכשירים יעיל לשלבים ההתפתחות 1 עד 3.
- טיפול באמצעות קשירת טחורים – קשירת טחורים מתאימה לשלבי התפתחות 3 ו-4. שיטת טיפול בטחורים זו נמצאת בשימוש עוד משנות ה-50 ומוגדרת כשיטה טיפול יעילה, מהירה ונטולת כאבים. הטיפול נערך בהרדמה מקומית או ללא הרדמה כלל. בעזרת מכשור רפואי מתאים, "מלבישים" על הטחור גומייה אשר קושרת אותו ומפסיקה את זרימת הדם. לאחר מספר ימים ינשור הטחור עם הגומייה בשל נמק מקומי הנוצר באזור.
- טיפול באמצעות חשמל (Electrotherapy) – טיפול בטחורים בחשמל משלב צריבה וחימום הטחור עד לנשירתו, והוא מתאים לשלבי התפתחות 2 עד 4.
- טיפולי לייזר – הלייזר מתאים לטחורים הנמצאים בשלבים 3 עד 4.
- ניתוח להסרת הטחורים – הליך כירורגי שנועד להסיר את הטחורים והוא מתאים למי שהטחורים שלהם נמצא בשלבים מתקדמים, שלבים 3 עד 4.
- הקפאת טחורים – הקפאת טחורים זוהי שיטה חדשנית לטיפול בטחורים המתאימה לטחורים בשלבי התפתחות מתקדמים יותר – שלבים 3 עד 4.