אנשים רבים כיום סובלים מטחורים. למעשה, מדויק יותר לומר שבעוד טחורים נמצאים בגוף של כל אחד ואחת מאתנו – אלו הם כלי דם הנמצאי במעי הגס ובפי הטבעת – יש אנשים אצלם מתחוללת התרחבות וצניחה שלהם. הבעיה הרפואית העונה לשם טחורים טומנת בחובה תסמינים לא נעימים, ביניהם הופעת דם טרי בצואה (לרוב התסמין הראשון של הבעיה), כאבים ותחושת חוסר נוחות באזור פי הטבעת, גרד וגירויים סביב האזור, דליפת צואה ועוד.
בטחורים ניתן לטפל בדרכים שונות, לרבות באמצעות כדורים, משחות או טיפולים כירורגיים במצבים הקשים יותר. זאת לצד שינויים באורח החיים, דוגמת הקפדה על שתיית מים מאסיבית, רחצה באמבט ישיבה או הימנעות מביקורים ארוכים מדי בשירותים. עם השנים נכנסו טכנולוגיות מתקדמות לטיפול בטחורים, דוגמת שיטת האל דופלר (Hal Doopler) בה נעסוק במאמר הנוכחי.
כיצד עובדת שיטת האל דופלר?
שיטת האל דופלר היא פרי פיתוח יפני, שהגיע עם השנים למערב וגם לישראל. הרעיון המרכזי בשיטה הוא ניתוק אספקת הדם מחלקי הגוף השונים עד לטחור, מה שעשוי להביא לטיפול שורשי בבעיה, להקל על התסמינים המזוהים עם הטחורים ולהרחיק מאתנו את הבעיה לפרקי זמן משמעותיים.
בפועל, שיטת האל דופלר מבוססת על כמה שחקנים עיקריים. כדי לזהות את כלי הדם העורקיים האחראיים על אספקת דם לטחורים, נעשה שימוש במכשיר אולטרה סאונד. במעמד זזה מאתר המכשיר את העומק ודרגת העובי של כלי הדם ה"בעייתיים", כלומר, אלו ששורתם השתנתה ושהתפתחה אצלם דלקת במסגרת בעיית הטחורים.
השלב הבא והמרכזי בטיפול הוא תפירה של אותם כלי הדם, הנעשית בהנחיה צמודה של מכשיר האולטרה סאונד. לצורך זה מתבססים על מכשיר ייעודי מיוחד, הכולל חיישן דופלר וחלון באמצעותו ניתן לזהות את העורקים ולתפור מסביבתם בצורה יעילה ומהירה.
אילו יתרונות מיוחסים לשיטת האל דופלר?
שיטת האל דופלר נחשבת למומלצת כדרך התמודדות עם טחורים מכמה סיבות עיקריות. הראשונה היא שבאמצעות הטכנולוגיה הנכונה והגורם המקצועי המנוסה שיתפעל אותה, אחוזי ההצלחה של הטיפול נוטים להיות גבוהים בכל קנה מידה. יש כאן צורך בטיפול אחד בלבד, שיכול להציע פתרון לכל עורק פתולוגי. הטיפול בהמשך לכך נעשה במרפאה, כך שאין צורך בהכנות מיוחדות, בהרדמה או באשפוז עם סיומו.
זמן ההחלמה של טיפול בטחורים בשיטת האל דופלר הוא מהיר בכל קנה מידה, כאשר ברוב המקרים ניתן לחזור לשגרה כמעט מלאה כבר ביום הראשון או לכל היותר בימים שלאחר הטיפול. ייתכנו בתקופה הזו דימומים ותופעות לוואי אחרות, אולם בדרך כלל הן חולפות מעצמן תוך פרק זמן קצר. יש מקרים בהם סיכון לדימום מאוחר, המופיע כמה שבועות לאחר הטיפול. סיכון זה עולה כאשר משתמשים באספירין לפני ובמהלך הטיפול, ולכן יש להימנע מכך.
חלק מהטיפולים המוצעים כיום לטחורים אינם פונים בהכרח למכנה המשותף הרחב ביותר, כאשר ישנן אוכלוסיות רגישות שעלולות להיפגע. בהקשר הזה המענה של שיטת האל דופלר הוא רחב באופן יחסי, כאשר בין השאר יכולות לבצע אותו נשים בהריון (אפילו הריון מתקדם). הוא מיועד בהמשך לכך גם לאנשים החווים מחלות לבביות הדורשות מהם טיפול באמצעות מדללי דם.
לקריאה נוספת: Doppler-guided hemorrhoidal artery ligation (DG-HAL): a safe treatment of II-III degree hemorrhoids for all patients. Could it be potentially also good prophylaxis?