טחורים הם בעיה נפוצה מאוד שיכולה להיגרם משלל סיבות. על פניו מדובר בנפיחות מקומית של כלי הדם בקצה מערכת העיכול, עם או בלי דימום נלווה. אך זהו סימפטום שיכול להצביע על היבטים סמויים שונים. בעיות עיכול, עצירות מתמשכת, יציאות רכות, הפרזה במאכלים חריפים או מיעוט בצריכת סיבים יכולים לגרום לכך. נוסף לכך, אורח חיים לא מאוזן, מתח נפשי וסיבות נוספות שלא כולן נמנו לעיל יכולות להוביל למה שידוע בתור צרה צרורה שקשה לריפוי. במידה והסבל מתמשך, פתרונות אחרים לא הועילו והטחורים חזרו, כדאי לדעת מה מציעה שיטת הרפואה הטבעית איורוודה לטיפול בטחורים.
לפני הטיפול – לא כל הטחורים זהים זה לזה
את מה שמקובל לכנות בשם טחורים ניתן ואף חשוב לאבחן. על פי האיורוודה, הטחורים אינם נבדלים אחד מהשני רק בהיותם חיצוניים (כלומר בחלק הגלוי של פי הטבעת) או פנימיים – כלומר בחלק הפנימי יותר של המעי. ניתן לזהות טחורים שמאופיינים בכאב חזק וחד לעומת כאלה שמאובחנים על ידי כאב יותר עמוק או תחושה של צריבה. ישנם כאלה שמזוהים על ידי הפרשות, ישנם נפוחים, יבשים, מדממים. רק לאחר אבחון הסוג שבו מדובר ביחד עם גורמים נוספים, ניתן להמשיך עם אופן הטיפול האינדיבידואלי. מה שכן ניתן לומר די בהכללה זה שתמיד כאשר הבעיה מלווה עם עצירות כדאי להוסיף לתזונה יותר סיבים תזונתיים. אך כמה ואיך בדיוק, את זאת יוכל לקבוע המטפל. בנוסף, חשוב להרבות בצריכת נוזלים, בעיקר מים צלולים, מרקים צלולים, תה וחליטות ריפוי.
טיפול משולב, לא רק בסימפטום
ברפואה המערבית הטיפול בטחורים מתמקד בראש ובראשונה בסימפטום. משחות, נרות, ניתוח, צריבה, כל אלה יכולים להביא להקלה מסוימת אך זה לא יכול לפתור את הבעיה השורשית. אי לכך, טיפול איורוודה יהיה משולב ורב מערכתי. בין היתר, ישנה התייחסות למערכת העיכול אך גם להיבטים נפשיים. ישנה התייחסות לתפקוד מערכת העיכול אך גם למצבי רוח, למזג של המטופלים. השימוש בצמחי מרפא לבליעה או לשתייה משולב עם משחות מצמחים רפואיים ופרקטיקות טיפול נוספות.
צמחים, מאכלים ותוספים שיכולים לסייע נגד טחורים
איורוודה הינה שיטת טיפול שמקורה בהודו העתיקה. חלק מהפרקטיקות הנהוגות כיום היו מקובלות כבר לפני אלפי שנים אולם ישנן פרקטיקות שהתווספו עם הזמן. בין הפתרונות שעליהם הצביעו ההודים כנגד טחורים אפשר למצוא את הגהי, שיכול להינתן ביחד עם צמחי מרפא נבחרים. להפגת דימום, יכול מאוד להועיל מיץ מרימונים.
כאשר בעיית הטחורים מלווה במשקל עודף, מומלץ על דיאטת מרובת סיבית ותזונה קלה, עם הפחתה ניכרת של מזונות כבדים ושומניים. ככלל, בעיות במערכת העיכול יכולות לנבוע מצריכת יתר של דגים ולכן, עדיף להפחית ואף לוותר על דגים ומאכלי ים. דייסות ומרקים מועילים וכדאי להפחית מזון מתובל. שורשים, מיצים חמוצים ואורז יכולים להביא להקלה ולשיפור מאוד משמעותיים. ג'ינג'ר ותבלינים מחממים ידועים ביכולתם לחזק מערכת עיכול חלשה.
עיסויים, מדיטציה ופעילות גופנית
איורוודה לטיפול בטחורים לא מסתפקת בהמלצות לגבי צמחי מרפא או פורמולות לחיזוק מערכת העיכול. בנוסף, ניתנים גם טיפולים נוספים בהתאם לצורך, כגון למשל עיסויים וטיפולי מגע. טכניקות הירגעות, יוגה או מדיטציה מביאים עימם שיפור ברמה הנפשית, הפחתת סטרס, חיזוק מערכת העיכול ותמיכה בריפוי הטחורים. בנוסף לכך, מקובל ליישם תרגול גופני והתעמלות, שגם הם צריכים להתבצע בתיאום עם המטפל המתמחה בשיטה. במידת הצורך ניתן להיעזר גם בשמני ריפוי להקלה.
מקורות:
Hemorrhoids – Symptoms and causes – Mayo Clinic
Ayurveda | Johns Hopkins Medicine