כיוון שטחורים מהווים ממצא נפוץ ביותר באוכלוסייה הכללית, אין זה פלא שלאורך השנים באו לעולם שיטות טיפול רבות שנועדו לספק מענה לבעיה הרווחת. לצד שיטות כמו ריפוי בחשמל, קשירה בגומייה (Rubber band ligation) והטרשה (Sclerotherapy), חשוב להכיר שיטת טיפול נוספת, המבוססת על שימוש בקור. לשיטה זו ישנם מספר יישומים ובשניים מהם נדון בכתבה שלפניכם.
שיטת הטיפול Cryosurgery
Cryosurgery היא שיטת טיפול שבעבר הייתה פופולרית יחסית אך כיום פחות ופחות רופאים עושים בה שימוש, בשל תופעות הלוואי השליליות שלה. בשיטה זו משתמשים בחנקן נוזלי בטמפרטורה של 90- מעלות צלזיוס, הגורם להקפאת טחורים חיצוניים וכן הקפאת טחורים פנימיים כאחד. הטמפרטורה הנמוכה גורמת לניוון הטחורים ולנמק בשל פגיעה באספקת החמצן ויצירת נמק. במשך שבועיים עד שלושה לאחר הטיפול, הטחורים נוטים להתנפח ולהפריש הפרשות ובסופו של דבר נושרים.
למרות שבשנות ה-70 ולאורך שנות ה-80 רופאים לא מעטים הביעו התלהבות מטכניקת ההקפאה, שיטה זו כמעט נעלמה לחלוטין במהלך השנים. תרמה לכך העובדה שלאחר הטיפול מטופלים רבים סבלו ממגוון רחב של תופעות לוואי, לרבות כאבים חזקים, התפתחות של סרחי עור באזור הטיפול שהצריכו ניתוח נוסף ועוד.
טיפולי Hemor-Rite
HEMOR-RITE הוא פיתוח חדש יחסית בתחום הטיפול בטחורים, שמבוסס אף הוא על עיקרון הקירור. כל אחד מאתנו יודע שכאשר הוא סובל מנפיחות וכאבים בעקבות נפילה למשל, באפשרותו להניח קומפרסים קרים על האזור הפגוע. כך בדיוק פועל המכשיר האמריקאי: לאחר שמוציאים את המכשיר מהמקפיא, מצמידים אותו לאזור הכואב בפי הטבעת במשך מספר דקות ובעקבות הטמפרטורות הנמוכות, כלי הדם מתכווצים ועוצמת הכאבים פוחתת באופן מידי.
הערכות שנמכרות בבתי המרקחת בישראל כוללות בנוסף למכשיר גם חומר סיכה המאפשר להחדיר את המכשיר בקלות לפי הטבעת. במקרה שבו הטחורים בולטים אל מחוץ לפי הטבעת, ישנה גם אפשרות להצמיד את המכשיר לטחורים בלבד, מבלי להחדירו לפי הטבעת. במהלך השבוע הראשון מומלץ להשתמש במכשיר כארבע פעמים ביום ובהמשך להשתמש בו לפי הצורך.
חלקו החיצוני של המכשיר מגיע לטמפרטורה של 10-7 מעלות צלזיוס, בעוד שחלקו הפנימי, מגיע לטמפרטורות נמוכות יותר. בשל כך, השימוש במכשיר לא מעמיד את המטופל בסיכון לכוויות קור. Hemor-Rite מוביל להתכווצות של כלי הדם ולצמצום נפח הטחורים, מפחית את עוצמת הגרד, מרפה את השרירים בפי הטבעת ומקהה את תחושת הכאב. כמו כן המכשיר מפחית את הסיכוי לדימומים ונמצא בטוח לשימוש גם בנשים בהיריון.
מקורות: Treating hemorrhoids with cryotherapy – Dr. Marius Fodor Treatment of uncomplicated hemorrhoids with a Hemor-Rite cryotherapy device: a randomized, prospective, comparative study – Journal of pain research Medical procedures for hemorrhoids – GI SOCIETY Haemorrhoids treated by cryotherapy