מחלות באופן כללי הם דבר מפחיד, מרתיע ולעיתים קרובות אף מביש. אנשים רבים חשים ברע ויש להם תסמינים גופניים שונים, אך למרות זאת הם מתעלמים בתקווה שהתסמינים יחלפו, על אחת כמה וכמה, אנשים אשר להם בעיות, מחלות ותסמינים באזורים מוצנעים.
שמן פיגם - יכול לעזור לכם לטווח ארוך להפחית או אפילו להפסיק לסבול מטחורים. טיפול ביתי ששווה להכיר. הקליקו כאן
יש נטייה להתעלם, יש חשש, פחד ובושה לגשת לרופא המומחה ולנסות לאבחן ולפתור את הבעיה. הבושה והפחד גדולים יותר מכל תסמין ובמרבית המקרים בשל כך, נמנע אבחון של מחלות רבות שהתחילו כפשוטות ובשל חוסר אבחון עלולות להחמיר ולגרום לבעיות גופניות קשות ולעיתים אף הרות גורל.
בעיות, תסמינים ומחלות בפי הטבעת היו יכולות להיפתר בצורה הרבה יותר מהירה, עם רק אנשים היו מתגברים על הבושה וחוסר הנעימות ונגישים לרופא המטפל, לפרוקטולוג או לרופא נשים.
אחת הבעיות הנפוצות בפי הטבעת היא פיסורה.
מהי פיסורה?
כאמור, פיסורה הינה בעיה נפוצה ושכיחה למדי אשר גורמת לסדקים ו/או קרעים בדופן תעלת פי הטבעת. לעיתים קרובות הסדקים בדופן תעלת פי הטבעת, מתחילים מהפנים ונמשכים ופוגעים גם בשוליים החיצוניים של פי הטבעת.
הפיסורה מאובחנת בעזרת בדיקה פשוטה, אך במרבית המקרים של חולי פיסורה, בשל אי הנעימות מהבדיקה הרפואית, נמנע האבחון ובכך נמנע מתן טיפול התחלתי פשוט.
מהם התסמינים של פיסורה?
אנשים הסובלים מפיסורה עלולים להרגיש את התסמינים הבאים:
- כאבים בדרגות שונות בפי הטבעת.
- נפיחות כל האזור שמסביב לפי הטבעת.
- קשיים ביציאות, אשר במרבית המקרים בשל המאמץ הרב, נגרם נזק נוסף לתעלת פי הטבעת והפיסורה מחמירה.
- כאבים ביציאות.
- עצירות כרונית.
- התכווצויות של שרירי פי הטבעת.
- צואה דמית.
- הפרשות דמיות הנראות לרוב על נייר הטואלט.
התסמינים עלולים להופיע בין מספר דקות למספר שעות והם משתנים מחולה לחולה בהתאם למחלות כרוניות נלוות ודרגת חומרת הפיסורה.
מהם הגורמים לפיסורה?
הגורמים לפיסורה כוללים:
- טראומה מקומית לתעלת פי הטבעת.
- עצירות כרונית.
- יציאות מרובות.
- מין אנאלי.
מהם הסיבוכים של פיסורה?
פיסורה שאינה מאובחנת ומטופלת בהקדם האפשרי עלולה לגרום לדלקות ולזיהומים, תחילה מקומיים ולאחר מכן סיסטמיים-גופניים.
מכיוון שהפיסורה הינה סדקים או קרעים בתעלת פי הטבעת, בכל פעם שהאדם מתאמץ, נפתחים שוב הקרעים או הסדקים הללו ומזדהמים מחדש ומעמקים את עומק הפיסורה. בנוסף, בשל הלחץ הרב המופעל על כל אזור פי הטבעת, עלולים להתפתח טחורים.
כיצד מאבחנים פיסורה?
הפיסורה לרוב מאובחנת בעזרת התסמינים השונים שהוזכרו לעיל. בנוסף, יהיה צורך לפנות לרופא מומחה בפרוקטולוגיה על מנת לאשש את האבחנה. אישוש האבחנה נעשה באמצעות בדיקה רקטאלית פשוטה.
מתי לפנות לרופא?
מומלץ לפנות לרופא כאשר האדם חש את התסמינים שהוזכרו. אך ישנם מקרים המחייבים פנייה מיידית לרופא והם כוללים: מקרים בהם הפיסורה אינה חולפת לאחר שבוע, מקרים בהם ישנם הפרשות וצואה דמית ובמקרים בהם מדובר בילדים קטנים ובתינוקות.
כיצד מטפלים בפיסורה?
הטיפול בפיסורה הינו בהתאם לגורמים שלה, כך שיש לשנות את הרגלי התזונה ולהתאים תפריט תזונתי הכולל יותר ירקות, פירות, מאכלים המכילים סיבים, מומלץ להימנע מאוכל שמנוני, ג'אנק פוד ולשתות לפחות 8 כוסות מים ביום.
כמו כן, קיים טיפול תרופתי הכולל תרופות משלשלות, תרופות מרככות צואה ותרופות מקומית להרגעה, כגון: מתילצלולוז, פסיליום, לאקטולוז, מאגנזיום הידרוקסיד, ניטרוגליצרין, ניפדיפין.
במקרים חמורים יהיה צורך בהתערבות כירורגית באמצעות הזרקת חומר הנקרא בוטוליניום להרגעת שרירי פי הטבעת או ניתוח להרחבת פי הטבעת, חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי.